Γενικές πληροφορίες για τους ενήλικους

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΑΡΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ (ΕΚΑΑ)  

Από 1/6/2004 αντικαταστάθηκαν με την ΕΚΑΑ τα έντυπα δικαιώματος για παροχές ασθενείας σε 

είδος Ε111, Ε111Β, Ε110,Ε128, Ε128Β, Ε119, που εκδίδονταν από το ΙΚΑ‐ΤΑΜ, για τα άτομα που 
μετέβαιναν για προσωρινή διαμονή στις χώρες της Ευρωπαϊκής 'Eνωσης, τη Νορβηγία, το 
Λιχτενστάιν, την Ισλανδία και την Ελβετία.

Ο κάτοχος της ΕΚΑΑ μπορεί να λαμβάνει παροχές σε είδος (ιατρικά αναγκαίες) στις παραπάνω 
χώρες, έχοντας το δικαίωματης απευθείας πρόσβασης στους παρόχους υπηρεσιών υγείας. 
Για να προμηθευτεί ο ασφαλισμένος του ΙΚΑ‐ΕΤΑΜ την ΕΚΑΑ θα πρέπει να απευθυνθεί στο 
Υποκατάστημα του ΙΚΑ‐ΕΤΑΜ του τόπου κατοικίας του στο οποίο θα υποβάλλει "Αίτηση 'Eκδοσης Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης 
Ασθένειας" προσκομίζοντας το θεωρημένο Βιβλιάριο Υγείας του και το Διαβατήριο ή νέου τύπου Ταυτότητα. 

Σημαντική σημείωση – η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας:

 • δεν υποκαθιστά την ταξιδιωτική ασφάλιση.. Δεν καλύπτει την ιδιωτική υγειονομική περίθαλψη, ούτε δαπάνες όπως το αεροπορικό εισιτήριο επιστροφής στη χώρα σας ή την απώλεια/κλοπή περιουσιακών στοιχείων,
 • δεν καλύπτει τις δαπάνες σας αν ταξιδεύετε ειδικά για να λάβετε ιατρική περίθαλψη,
 • δεν εγγυάται τη δωρεάν παροχή υπηρεσιών.. Δεδομένου ότι τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης κάθε χώρας διαφέρουν, υπηρεσίες που παρέχονται δωρεάν στη χώρα σας μπορεί να μην παρέχονται δωρεάν σε μια άλλη.

Οι εκπαιδευτικοί οργανισμοί ζητούν (όπου υφίσταται) να συμπληρώσετε μια εμπιστευτική φόρμα για την κατάσταση της υγείας σας, αναφέροντας τυχόν αλλεργίες, φάρμακα που μπορεί να λαμβάνετε, μακροχρόνια φαρμακευτική αγωγή, κρίσεις επιληψίας, εάν σας χορηγείτε ινσουλίνη και άλλες σημαντικές για την υγεία σας πληροφορίες, ώστε σε περίπτωση ανάγκης να μπορούν να αντιδράσουν αναλόγως.

122: ΕΝΙΑΙΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΕ

Το 112 είναι ο ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης που μπορείτε να καλείτε δωρεάν από σταθερά και κινητά τηλέφωνα σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Καλώντας τον αριθμό αυτό συνδέεστε απευθείας με τις υπηρεσίες αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών: αστυνομία, ασθενοφόρα, πυροσβεστική.

Εκτός από το 112, λειτουργούν και οι εθνικοί αριθμοί έκτακτης ανάγκης. Αλλά το 112 είναι ο μόνος αριθμός μέσω του οποίου έχετε πρόσβαση στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης όλων των κρατών μελών της ΕΕ.

Το 112 χρησιμοποιείται επίσης σε ορισμένες χώρες εκτός ΕΕ, όπως η Ελβετία και η Νότιος Αφρική.

 

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ

Αν είστε υπήκοος χώρας της ΕΕ ή υπήκοος της Ισλανδίας, του Λιχτενστάιν ή της Νορβηγίας, δεν χρειάζεται να επιδείξετε την εθνική σας ταυτότητα ή διαβατήριο όταν ταξιδεύετε μεταξύ κρατών της ΕΕ που ανήκουν στον άνευ συνόρων χώρο Σένγκεν.

Ωστόσο, έχετε ακόμα την υποχρέωση να επιδεικνύετε έγκυρη ταυτότητα ή διαβατήριο όταν ταξιδεύετε από και προς τη Βουλγαρία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία, την Κροατία, την Κύπρο και τη Ρουμανία. Οι χώρες αυτές, αν και μέλη της ΕΕ, δεν ανήκουν στον άνευ συνόρων χώρο Σένγκεν. Προτού ταξιδέψετε, ενημερωθείτε για τα έγγραφα που πρέπει να έχετε μαζί σας όταν ταξιδεύετε από τη χώρα σας σε άλλη χώρα της ΕΕ που δεν ανήκει στον χώρο Σένγκεν.

Έστω κι αν δεν γίνεται έλεγχος διαβατηρίων στα σύνορα εντός του χώρου Σένγκεν, συνιστάται να έχετε πάντα μαζί σας διαβατήριο ή ταυτότητα, ώστε, αν χρειαστεί, να μπορείτε να αποδείξετε ποιος είστε (π.χ. αν σας το ζητήσει η αστυνομία, όταν επιβιβάζεστε σε αεροπλάνο κ.λπ.). Οι χώρες Σένγκεν της ΕΕ έχουν τη δυνατότητα να θεσπίζουν εθνικούς κανόνες που μπορεί να σας υποχρεώνουν να έχετε μαζί σας έγγραφα ταυτοποίησης όταν βρίσκεστε στην επικράτειά τους.

Οι άδειες οδήγησης, οι ταχυδρομικές και τραπεζικές κάρτες καθώς και οι φορολογικές κάρτες δεν γίνονται δεκτές ως έγκυρα ταξιδιωτικά έγγραφα ή ως αποδεικτικά στοιχεία ταυτότητας.

Σημείωση: Η επίδειξη επίσημου ταξιδιωτικού εγγράφου ταυτοποίησης είναι υποχρεωτική κατά την προσέλευσή σας στο αεροδρόμιο και κατά την επιβίβασή σας στο αεροπλάνο.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΙΣΟΔΟΥ

Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις μια χώρα της ΕΕ μπορεί να απαγορεύσει την είσοδο σε σας ή σε μέλη της οικογένειάς σας για λόγους " δημόσιας τάξης, δημόσιας ασφάλειας ή δημόσιας υγείας".

Αυτό σημαίνει ότι οι αρχές πρέπει να αποδείξουν ότι εσείς ή τα μέλη της οικογένειάς σας συνιστάτε " πραγματική, παρούσα και αρκούντως σοβαρή απειλή".

Έχετε το δικαίωμα να ζητήσετε εγγράφως αυτή την απόφαση, η οποία θα πρέπει να περιέχει όλη την αιτιολογία καθώς και τον τρόπο και την προθεσμία άσκησης προσφυγής.

ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΜΕ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΤΑΞΙΔΙ ΜΕ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ

Ακόμη και αν είστε άτομο με μειωμένη κινητικότητα, έχετε το δικαίωμα να ταξιδεύετε με το αεροπλάνο, όπως κάθε άλλος.

Δικαιούστε επίσης δωρεάν βοήθεια κατά την επιβίβαση και αποβίβαση από το αεροπλάνο, κατά τη διάρκεια της πτήσης, καθώς και στο αεροδρόμιο πριν και μετά την πτήση.

Για να έχετε την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση, θα πρέπει να επικοινωνείτε με την αεροπορική εταιρεία, το πρακτορείο έκδοσης εισιτηρίων ή το ταξιδιωτικό γραφείο τουλάχιστον 48 ώρες πριν από το ταξίδι σας και να εξηγείτε τι είδους βοήθεια χρειάζεστε. Θα σας παρέχουν επίσης συμβουλές για το αναπηρικό σας καροτσάκι ή άλλον μηχανισμό κινητικότητας, και ενδεχομένως για τις μπαταρίες τους.

Ο αερομεταφορέας δεν μπορεί να σας αρνηθεί την επιβίβαση για λόγους μειωμένης κινητικότητας, εκτός αν το αεροσκάφος είναι πολύ μικρό ή αν συντρέχουν λόγοι ασφάλειας.

Αντίθετα, ο αερομεταφορέας δεν είναι υποχρεωμένος κατά τη διάρκεια της πτήσης να σας παρέχει βοήθεια για να λάβετε το γεύμα σας ή τα φάρμακά σας. Αν αυτό είναι αναγκαίο, π.χ. κατά τη διάρκεια πολύωρων πτήσεων, ο αερομεταφορέας μπορεί να σας ζητήσει να συνοδεύεστε από άλλο άτομο.

Αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα να λάβετε βοήθεια στο ταξίδι σας, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τους αρμοδίους του αεροδρομίου ή της αεροπορικής σας εταιρείας.

ΧΕΙΡΑΠΟΣΚΕΥΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΙΔΟΜΕΝΕΣ ΑΠΟΣΚΕΥΕΣ

Κάθε αεροπορική έχει δικό της σύστημα χρέωσης επιπλέον βάρους στις αποσκευές. Το επιτρεπόμενο βάρος για τις αποσκευές σας είναι 23 κιλά και στη χειραποσκευή το μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος είναι 8 κιλά.

Όταν ταξιδεύετε αεροπορικώς από ένα αεροδρόμιο της ΕΕ (στις 28 χώρες μέλη της ΕΕ + Ισλανδία, Νορβηγία και Ελβετία), πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι ισχύουν για τις αποσκευές σας ορισμένοι κανόνες ασφαλείας:

 • Υγρά που μεταφέρονται στις χειραποσκευές, όπως αεροζόλ, ποτά, οδοντόκρεμες, καλλυντικές κρέμες ή τζελ, πρέπει να είναι τοποθετημένα σε διαφανείς πλαστικές σακούλες μέγιστης χωρητικότητας 1 λίτρου, ενώ καμία μεμονωμένη συσκευασία δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 100 ml. Οι συσκευασίες υγρών χωρητικότητας άνω των 100 ml πρέπει να τοποθετούνται σε παραδιδόμενη αποσκευή Οι ποσοτικοί περιορισμοί δεν ισχύουν για τα φάρμακα και τις παιδικές τροφές.
 • Τα αφορολόγητα υγρά που αγοράζετε από οποιοδήποτε αεροδρόμιο ή αεροπορική εταιρεία μπορούν να μεταφέρονται στις χειραποσκευές, υπό τον όρο ότι τόσο αυτά όσο και η απόδειξή τους έχουν τοποθετηθεί σε σφραγισμένη σακούλα ασφαλείας (με κόκκινη μπορντούρα) την οποία λαμβάνετε κατά τη στιγμή της αγοράς. Μέχρι να φθάσετε στον τελικό σας προορισμό δεν μπορείτε να ανοίξετε τη σακούλα ασφαλείας. Ωστόσο, οι αξιωματικοί ασφαλείας μπορεί να χρειαστεί να ανοίξουν τη σακούλα ή τα μπουκάλια για έλεγχο. Εάν συμβεί αυτό, και έχετε πτήση ανταπόκρισης σε άλλο αεροδρόμιο, ενημερώστε τον αξιωματικό ασφαλείας ώστε τα υγρά να επανατοποθετηθούν σε νέα σακούλα ασφαλείας.
 • Τυχόν αιχμηρά αντικείμενα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως όπλα, δεν επιτρέπονται στην καμπίνα του αεροσκάφους. Τέτοια αντικείμενα, που συχνά είναι καθημερινής χρήσης, όπως τιρμπουσόν και ψαλίδια, πρέπει να τοποθετούνται στις παραδιδόμενες αποσκευές.
 • Το μέγεθος και ο αριθμός χειραποσκευών που επιτρέπεται να έχετε μαζί σας στην καμπίνα του αεροσκάφους καθορίζονται από τις αεροπορικές εταιρείες και καλό είναι να ενημερώνεστε σχετικά προτού ταξιδέψετε.
 • Εκρηκτικά και εύφλεκτα υλικά - π.χ. πυροτεχνήματα, αεροζόλ για βάψιμο με ψεκασμό ή άλλες εύφλεκτες και τοξικές ουσίες, όπως οξέα - απαγορεύονται στις πτήσεις. Τέτοια υλικά δεν μπορούν να μεταφέρονται ούτε στις χειραποσκευές ούτε στις παραδιδόμενες αποσκευές.
 • Απαγορεύεται η μεταφορά στην καμπίνα του αεροσκάφους οποιουδήποτε είδους όπλου.

Δείτε στον ιστότοπο του αεροδρομίου της χώρας σας τον λεπτομερή κατάλογο των απαγορευμένων αντικειμένων ή ζητήστε πληροφορίες από την αεροπορική σας εταιρεία προτού ταξιδέψετε.

Για λόγους γενικότερης ασφάλειας, όλα τα αντικείμενα που πρόκειται να μεταφερθούν στο αεροπλάνο σαρώνονται ή ελέγχονται με κάποιον τρόπο προτού επιτραπεί η είσοδός τους στις περιοχές ασφαλείας του αεροδρομίου.

Η πόρτα του θαλάμου διακυβέρνησης παραμένει κλειδωμένη κατά τη διάρκεια της πτήσης, ώστε να μην μπορούν να εισέλθουν μη εξουσιοδοτημένα άτομα.

ΧΡΗΣΗ ΣΑΡΩΤΩΝ ΣΩΜΑΤΟΣ ΣΤΑ ΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΤΗΣ ΕΕ

Σε όλα τα αεροδρόμια της ΕΕ, οι επιβάτες μπορεί να ελέγχονται με σαρωτές σώματος που χρησιμοποιούνται είτε ως κύρια μέθοδος ελέγχου είτε ως συμπληρωματική σε περίπτωση εκπομπής προειδοποιητικού σήματος.

Η χρήση των σαρωτών σώματος είναι προαιρετική, αλλά οι χώρες που επιλέξουν να τους χρησιμοποιούν πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανόνες της ΕΕ. Εάν σας ζητηθεί να υποβληθείτε σε έλεγχο από έναν τέτοιο σαρωτή, πρέπει να γνωρίζετε ότι:

 • έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε τον έλεγχο με σαρωτή σώματος. Στην περίπτωση αυτή, θα υποβληθείτε σε έλεγχο με εναλλακτική μέθοδο που περιλαμβάνει τουλάχιστον άμεσο σωματικό έλεγχο·
 • προτού υποβληθείτε σε έλεγχο με σαρωτή σώματος, πρέπει να έχετε πλήρη ενημέρωση σχετικά με την τεχνολογία που χρησιμοποιείται·
 • μπορείτε να ζητήσετε να αναλυθεί η εικόνα του σώματός σας από άτομο του φύλου της επιλογής σας·
 • ο αναλυτής εικόνας δεν θα βρίσκεται στον ίδιο χώρο με εσάς και δεν θα μπορεί να σας δει·
 • η εικόνα πρέπει να είναι θολή ώστε να μην είναι δυνατή η αναγνώρισή σας και να μην είναι δυνατή η αντιγραφή, η αποθήκευση ή η εκτύπωσή της·
 • είναι δυνατή μόνον η χρήση σαρωτών σώματος που δεν χρησιμοποιούν ιονίζουσα ακτινοβολία.

ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΩΔΗ ΠΟΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΠΝΟΥ

Όταν ταξιδεύετε από μια χώρα της ΕΕ (Εν προκειμένω, τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ + Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία) σε άλλη, μπορείτε να μεταφέρετε μαζί σας προϊόντα καπνού και οινοπνευματώδη ποτά για προσωπική χρήση, όχι όμως για μεταπώληση.

Με βάση τη νομοθεσία της ΕΕ, δεν χρειάζεται να αποδείξετε ότι τα προϊόντα αυτά προορίζονται για προσωπική χρήση, εφόσον οι ποσότητες που μεταφέρετε είναι μικρότερες από:

 • 800 τσιγάρα
 • 400 πουράκια
 • 200 πούρα
 • 1 κιλό καπνού
 • 10 λίτρα αλκοολούχων ποτών
 • 20 λίτρα αλκοολωμένου κρασιού
 • 90 λίτρα κρασί (συμπεριλαμβανομένων 60 λίτρων αφρώδους κρασιού κατ' ανώτατο όριο)
 • 110 λίτρα μπίρα.

Οι χώρες της ΕΕ μπορούν να θέτουν περιορισμούς όσον αφορά την ποσότητα τσιγάρων  που μπορείτε να έχετε μαζί σας όταν προέρχεστε από ορισμένα κράτη μέλη που ακόμη δεν χρεώνουν το ελάχιστο επίπεδο ειδικού φόρου κατανάλωσης. Η επιτρεπόμενη ποσότητα δεν μπορεί να είναι κάτω από 300 τσιγάρα. Ενημερωθείτε από τις  τελωνειακές αρχές της χώρας που πρόκειται να επισκεφθείτε.

Αν μεταφέρετε μεγαλύτερες ποσότητες οινοπνευματωδών ποτών ή προϊόντων καπνού από αυτές που επιτρέπονται για προσωπική χρήση, ενδέχεται να σας ζητηθεί:

 • να αποδείξετε ότι είναι για προσωπική σας χρήση
 • να προσκομίσετε απόδειξη αγοράς (δελτίο παραλαβής ή τιμολόγιο).

Αν μεταφέρετε μαζί σας ποσότητες οινοπνευματωδών ποτών ή προϊόντων καπνού εντός των ορίων που προβλέπονται για προσωπική χρήση, δεν υποχρεούστε να καταβάλετε ειδικό φόρο κατανάλωσης στη χώρα της ΕΕ στην οποία πηγαίνετε.

Οι κανόνες αυτοί δεν ισχύουν για τους ταξιδιώτες κάτω των 17 ετών, οι οποίοι απαγορεύεται να μεταφέρουν οινοπνευματώδη ποτά ή προϊόντα καπνού σε οποιαδήποτε ποσότητα. Επίσης, δεν μπορείτε να αγοράζετε αφορολόγητα είδη όταν ταξιδεύετε από χώρα σε χώρα της ΕΕ.

ΕΥΡΩ, ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙΣ ΜΕΤΡΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΜΕ ΚΑΡΤΑ

ΤΟ ΕΥΡΩ

Το ευρώ χρησιμοποιείται σε 19 χώρες της ΕΕ: Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Εσθονία, Iρλανδία, Ισπανία, Iταλία, Κάτω Χώρες, Κύπρο, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Mάλτα, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σλοβενία και Φινλανδία.

Μπορείτε να χρησιμοποιείτε όλα τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα του ευρώ σε όλες τις χώρες της ΕΕ που το έχουν ως νόμισμά τους, καθώς και στα υπερπόντια εδάφη τους, όπως οι Αζόρες, τα Κανάρια Νησιά, η Θέουτα και η Μελίλια, η Γαλλική Γουιάνα, η Γουαδελούπη, η Μαδέρα, η Μαρτινίκα, το Μαγιό, η Ρεϋνιόν, η Άγιος Βαρθολομαίος, και το Σαιν Πιέρ και Μικελόν.

Ανδόρρα, Μονακό, ο Άγιος Μαρίνος και η Πόλη του Βατικανού έχουν το ευρώ ως εθνικό νόμισμα, μετά από συμφωνία με την ΕΕ. Ορισμένες χώρες και εδάφη, όπως η το Κοσσυφοπέδιο και το Μαυροβούνιο, χρησιμοποιούν επίσης το ευρώ ως de facto νόμισμά τους.

ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙΣ ΜΕΤΡΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΜΕ ΚΑΡΤΑ

Όταν ταξιδεύουμε, οι περισσότεροι από εμάς αποφεύγουμε να μεταφέρουμε μαζί μας μεγάλα χρηματικά ποσά. Συχνά βασιζόμαστε στις χρεωστικές/πιστωτικές κάρτες μας για να καλύψουμε τα έξοδα στο ταξίδι μας. Εφόσον οι πληρωμές που κάνετε γίνονται σε ευρώ και εντός της ΕΕ, δεν πρέπει να χρεώνεστε με προμήθεια μεγαλύτερη από αυτή που χρεώνεστε για οποιαδήποτε ηλεκτρονική πληρωμή στη χώρα σας, της ίδιας αξίας σε ευρώ.

Οι κανόνες αυτοί ισχύουν και για τις συναλλαγές σε ευρώ (π.χ. μεταξύ λογαριασμών σε ευρώ) σε χώρες εκτός Ευρωζώνης και για τις πληρωμές σε σουηδικές κορόνες και λέι Ρουμανίας.

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ - ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΕΞΟΔΑ

ΜΕΤΡΗΤΑ

Αν θέλετε να ταξιδέψετε σε διάφορες χώρες της ΕΕ έχοντας μαζί σας 10.000 ευρώ ή περισσότερα σε μετρητά , ή το αντίστοιχο ποσό σε άλλο νόμισμα, θα πρέπει να ενημερωθείτε από τις τελωνειακές αρχές της χώρας εξόδου, εισόδου και διέλευσης για το αν θα πρέπει να τα δηλώσετε.

Αν σκοπεύετε να ταξιδέψετε από ή προς μια χώρα της ΕΕ έχοντας μαζί σας πάνω από 10.000 ευρώ ή περισσότερα σε μετρητά (ή το αντίστοιχο ποσό σε άλλο νόμισμα) πρέπει να τα δηλώσετε στις τελωνειακές αρχές.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, το τουριστικό συνάλλαγμα ήταν απεριόριστο (ισχύουν όροι και προϋποθέσεις Ευρωπαϊκής Οδηγίας) ωστόσο έπειτα από τα capital controls στην Ελλάδα και μέχρι νεοτέρας, έχουν προκύψει κάποιοι περιορισμοί, παρακαλούμε να ενημερωθείτε σχετικά πριν την αναχώρηση. Το συνάλλαγμα μπορείτε να το αγοράσετε από οποιαδήποτε τράπεζα ή τα ειδικά ανταλλακτήρια που βρίσκονται και στα διεθνή αεροδρόμια της χώρας.

Το ύψος τω προσωπικών εξόδων είναι καθαρά υποκειμενικό όταν πρόκειται για ενήλικες σπουδαστές. Ενδεικτικά, περίπου €200 την εβδομάδα είναι ικανοποιητικά για τα μικρά, τυπικά έξοδα που μπορούν να χρειαστούν σε μια χώρα.

ΚΟΣΤΟΣ ΠΕΡΙΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ

Όταν χρησιμοποιείτε το κινητό σας τηλέφωνο σε άλλη χώρα της ΕΕ –για να τηλεφωνήσετε, να στείλετε μηνύματα ή να συνδεθείτε στο διαδίκτυο– υπάρχει ένα όριο στην τιμή που μπορεί να σας χρεώσει η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας σας.

Σε όλες τις χώρες της ΕΕ, η λεγόμενη ‘ευρωχρέωση’ επιβάλλει ανώτατα όρια στη χρέωση αυτών των υπηρεσιών – ώστε να μπει ένα τέλος στις υπερβολικές τιμές. – Παρακαλούμε συμβουλευτείτε αναλόγως και την εταιρεία κινητής σας τηλεφωνίας.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ

Κάθε φορά που αλλάζετε χώρα εντός της ΕΕ, η εταιρεία σας πρέπει να σας ενημερώνει με γραπτό μήνυμα για τις τιμές των εισερχόμενων και εξερχόμενων κλήσεων, των μηνυμάτων και της χρήσης του διαδικτύου (τηλεφόρτωση δεδομένων) στη χώρα της ΕΕ όπου βρίσκεστε.

ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ

Όλη η Ευρώπη έχει εναλλασσόμενο ρεύμα 230 Volt, 50 κύκλων. Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία, η Κύπρος και η Μάλτα έχουν τετράγωνες τριπολικές πρίζες, αλλά γενικά όλες οι άλλες χώρες της ΕΕ έχουν διπολικές πρίζες. Μπορεί να διαφέρουν, αλλά πρέπει να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις συσκευές σας, όπως στεγνωτήρες μαλλιών και ξυριστικές μηχανές, οπουδήποτε. Απλές πρίζες προσαρμογής μπορείτε συνήθως να αγοράσετε στα αεροδρόμια και τα τουριστικά κέντρα.

Πηγή Πληροφοριών: http://europa.eu – Επίσημη Ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης