14+1 Tips για να βελτιώσετε γρήγορα την ομιλία σας στα Αγγλικά μόνοι σας | Study Tours

14+1 Tips για να βελτιώσετε γρήγορα την ομιλία σας στα Αγγλικά μόνοι σας

Πως θα βελτιώσετε την ομιλία σας στα Αγγλικα

Πώς μπορείτε να μιλήσετε αγγλικά χωρίς κάποιον άλλο να σας βοηθήσει;

Γράφοντας, διαβάζοντας, ακούγοντας - αυτές οι δεξιότητες μπορούν όλοι να εξασκηθούν. Λοιπόν, μπορείτε ήδη να γράψετε όμορφες προτάσεις. Απομνημονεύσατε εκατοντάδες λέξεις λεξιλογίου. Αλλά όταν ανοίγετε το στόμα σας για να μιλήσετε, τίποτα δε βγαίνει! Όλα τα βιβλία, οι ιστοσελίδες και οι εφαρμογές στον κόσμο δεν μπορούν να σας βοηθήσουν να μάθετε πώς να μιλάτε άπταιστα αγγλικά.

Για να βελτιώσετε τα προφορικά αγγλικά σας, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να μιλήσετε με έναν Άγγλο.

Μερικές φορές όμως δεν έχουμε αυτή την επιλογή! Τι γίνεται αν δεν γνωρίζετε κανέναν που μιλάει αγγλικά; Τι γίνεται αν δεν έχετε χρόνο; Τι γίνεται αν απλά δεν αισθάνεστε αρκετά καλά για να εξασκηθείτε με έναν Άγγλο;

Μην ανησυχείτε. Μπορείτε ακόμα να βελτιώσετε τα προφορικά σας αγγλικά, ακόμη και χωρίς speaking partner.

 

1. Σκεφτείτε στα αγγλικά

Μερικές φορές το δύσκολο πράγμα για να μιλάς σε μια νέα γλώσσα δεν είναι η ίδια η γλώσσα, αλλά το πώς σκέφτεσαι.

Αν σκέφτεστε στη μητρική σας γλώσσα και στη συνέχεια προσπαθήσετε να μιλήσετε αγγλικά, θα πρέπει πάντα να μεταφράζετε μεταξύ των γλωσσών. Η μετάφραση δεν είναι εύκολο πράγμα! Ακόμη και οι άνθρωποι που ξέρουν άπταιστα δύο ή περισσότερες γλώσσες δυσκολεύονται να μεταβούν μεταξύ των γλωσσών.

Η λύση είναι να σκέφτεστε στα αγγλικά.

Μπορείτε να το κάνετε οπουδήποτε, οποτεδήποτε. Προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε τα αγγλικά όταν σκέφτεστε την ημέρα σας ή όταν προσπαθείτε να αποφασίσετε ποια τρόφιμα θα παραγγείλετε. Μπορείτε ακόμα να χρησιμοποιήσετε ένα αγγλικό λεξικό για να αναζητήσετε λέξεις. Με αυτόν τον τρόπο δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιήσετε τη μητρική σας γλώσσα και να μεταφράσετε λέξεις. Θα παρατηρήσετε ότι όταν σκέφτεστε στα αγγλικά, είναι ευκολότερο να μιλήσετε στα αγγλικά.

2. Μιλήστε στον εαυτό σας

Κάθε φορά που είστε στο σπίτι (ή μόνος κάπου αλλού), μπορείτε να εξασκήσετε τα αγγλικά σας με τον εαυτό σας.

Αν σκέφτεστε ήδη στα αγγλικά, προσπαθήστε να μιλήσετε δυνατά. Διαβάστε επίσης δυνατά. Η πρακτική είναι η καλή και ακόμα κι αν δεν έχετε κανέναν να διορθώσετε τα λάθη σας, απλά η πράξη της ομιλίας θα σας βοηθήσει να γίνετε πιο άνετοι μιλώντας αγγλικά.

 

3. Χρησιμοποιήστε ένα καθρέφτη

Όποτε μπορείτε, αφιερώστε λίγα λεπτά από την ημέρα σας για να σταθείτε μπροστά στον καθρέφτη και να μιλήσετε. Επιλέξτε ένα θέμα, ορίστε ένα χρονόμετρο για 2 ή 3 λεπτά και απλά μιλήστε.

Το σημείο αυτής της άσκησης είναι να παρακολουθείτε το στόμα, το πρόσωπό σας και τη γλώσσα του σώματος καθώς μιλάτε. Σας κάνει να αισθάνεστε σα να μιλάτε σε κάποιον, έτσι μπορείτε να υποθέσετε ότι έχετε μια συζήτηση με έναν φίλο.

Μιλήστε για 2 ή 3 λεπτά. Μην σταματήσετε! Αν κολλήσετε σε μια λέξη που δεν ξέρετε, προσπαθήστε να εκφράσετε την ιδέα σας με διαφορετικό τρόπο. Μπορείτε πάντα να ψάξετε πώς να πείτε τη λέξη μετά το τέλος των 2-3 λεπτών. Αυτό σίγουρα θα σας βοηθήσει να μάθετε τις λέξεις ή προτάσεις με τις οποίες έχετε πρόβλημα.

 

4. Εστιάστε στην ευφράδεια του λόγου, όχι στη γραμματική

Όταν μιλάτε στα αγγλικά, πόσο συχνά κομπιάζετε;

Όσο περισσότερο κομπιάζετε, τόσο λιγότερο σίγουροι ακούγεστε και τόσο λιγότερο άνετοι θα γίνετε. Δοκιμάστε την άσκηση του καθρέφτη παραπάνω, αλλά προτρέψτε τον εαυτό σας να μιλήσετε χωρίς να σταματήσετε ή κομπιάσετε καθ’ όλη τη διάρκεια.

Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι οι προτάσεις σας δεν θα είναι γραμματικά τέλειες, και αυτό είναι εντάξει! Εάν εστιάζετε στο να μιλάτε άνετε αντί για σωστά, θα γίνετε κατανοητοί και θα ακούγεστε καλύτερα. Μπορείτε να συμπληρώσετε τους σωστούς κανόνες γραμματικής καθώς τα μαθαίνετε καλύτερα.

 

5. Δοκιμάστε μερικούς γλωσσοδέτες

Τα γλωσσικά παιχνίδια θα σας βοηθήσουν να βρείτε τη σωστή τοποθέτηση για το στόμα και τη γλώσσα σας, και μπορεί να βοηθήσουν ακόμη και την προφορά σας.

 

6. Ακούστε και επαναλάβετε

Παρακολουθείτε τηλεοπτικές εκπομπές ή βίντεο στο YouTube στα Αγγλικά; Χρησιμοποιήστε τα για να βελτιώσετε την ευφράδεια σας. Επιλέξτε ένα σύντομο κομμάτι μιας εκπομπής και επαναλάβετε το \. Προσπαθήστε να ταιριάζει με τον τόνο, την ταχύτητα και ακόμη και την προφορά (αν μπορείτε). Δεν έχει σημασία αν χάσετε λίγα λόγια, το σημαντικό είναι να συνεχίζετε να μιλάτε. Προσπαθήστε να ακουστείτε ακριβώς όπως οι γηγενείς ομιλητές στην εκπομπή.

 

7. Δώστε προσοχή στους τονισμούς

Τα αγγλικά χρησιμοποιούν τονισμούς στις λέξεις και στις προτάσεις. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να τονίσετε ή να δώσετε έμφαση σε ορισμένες λέξεις και συλλαβές για να δώσετε στις λέξεις και στις προτάσεις διαφορετική σημασία.

Ακούστε πού οι Αγγλόφωνοι ομιλητές τοποθετούν την έμφαση όταν μιλάνε. Προσπαθήστε να το επαναλάβετε με τον ίδιο τρόπο.

Αυτό όχι μόνο θα σας βοηθήσει να μιλήσετε καλά, αλλά και να μειώσετε τις παρεξηγήσεις. Μερικές φορές η τοποθέτηση του τόνου στη λανθασμένη συλλαβή αλλάζει εντελώς τη λέξη.

 

8. Τραγουδήστε μαζί με αγγλικά τραγούδια

Το τραγούδι μαζί με τα αγαπημένα σας αγγλικά τραγούδια θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε  ευχέρεια στον λόγο σας.
 

9. Μάθετε τις μορφές των νέων λέξεων

Κάποια εξάσκηση χρειάζεται προτού ανοίξετε ακόμη και το στόμα σας. Διευκολύνετε την ομιλία, μαθαίνοντας τις διάφορες μορφές οποιωνδήποτε λέξεων που μαθαίνετε. Θα πρέπει να το κάνετε αυτό όταν μαθαίνετε νέο λεξιλόγιο.

Η γνώση του σωστού τρόπου χρήσης μιας λέξης σε οποιαδήποτε πρόταση είναι σημαντική. Αυτή η γνώση θα σας βοηθήσει να μιλήσετε. Δεν θα χρειαστεί να σταματήσετε και να σκεφτείτε διαφορετικές λέξεις - θα ξέρετε ακριβώς πότε πρέπει να χρησιμοποιήσετε αυτή τη λέξη ενώ μιλάτε.

 

10. Μάθετε φράσεις, όχι λέξεις

Μια ακόμα καλύτερη ιδέα είναι να μάθετε φράσεις λέξης, όχι μόνο λέξεις. Μπορεί να χρησιμοποιείτε σωστή γραμματική και λεξιλόγιο, αλλά ακόμα δεν είναι όπως θα το έλεγε ένας ντόπιος.

Οι φράσεις και οι εκφράσεις μπορούν να σας βοηθήσουν να ακούγεστε πιο φυσικά όταν μιλάτε.

Δείτε την λίστα μας με 21 φράσεις για έκθεση

11. Μάθετε τις πιο κοινές λέξεις

Αφιερώστε λίγο χρόνο για να δείτε πραγματικά πώς μιλάτε στη μητρική σας γλώσσα. Ποιες λέξεις και φράσεις χρησιμοποιείτε πιο συχνά;

Μάθετε πώς να λέτε τις πιο συνηθισμένες φράσεις και λέξεις στα αγγλικά. Η γνώση τους στα αγγλικά θα σας βοηθήσει να μιλήσετε και στα αγγλικά, όπως κάνετε στη μητρική σας γλώσσα.

 

12. Προετοιμάστε για ειδικές περιστάσεις

Μαθαίνετε αγγλικά για συγκεκριμένο λόγο; Για παράδειγμα, μαθαίνετε αγγλικά ώστε να μπορείτε να αποκτήσετε εργασία σε μια αγγλόφωνη εταιρεία; Σε αυτή την περίπτωση, κάντε εξάσκηση αγγλικά που θα σας βοηθήσουν σε μια συνέντευξη.

Πριν πάτε σε ένα μέρος όπου πρέπει να μιλάτε αγγλικά, μπορείτε να εξασκήσετε αυτό που ίσως να έχετε να πείτε.

Αν ετοιμάζετε να πάτε σε ένα εστιατόριο, τι θα μπορούσαν οι συνομιλίες σας να περιέχουν; Απαντήστε στις ερωτήσεις που μπορεί να σας ζητήσει ένας σερβιτόρος. Δοκιμάστε να μιλήσετε για φαγητά και μενού.

Θα αισθανθείτε πιο σίγουροι αν είστε έτοιμοι!

 

13. Χαλαρώστε!

Μπορείτε να είστε ο καλύτερος βοηθός σας ή ο χειρότερος εχθρός σας όταν μαθαίνετε να μιλάτε άπταιστα! Είναι δύσκολο, αλλά πρέπει να προσπαθήσετε να μην ανησυχείτε για το πώς ακούγεστε όταν μιλάτε. Απλά χαλαρώστε!
Αν έχετε κολλήσει ή μπερδευτεί, απλά πάρτε μια μεγάλη ανάσα και ξεκινήστε πάλι. Μιλήστε πιο αργά αν χρειαστεί. Πάρτε χρόνο για να σταματήσετε και να σκεφτείτε την επόμενη πρόταση σας.
 

14. Πείτε μια ιστορία από τη γλώσσα σας στα αγγλικά

Ένας διασκεδαστικός τρόπος για να δείτε πόσο καλά έχουν αναπτυχθεί το προφορικά  αγγλικά σας: επιλέξτε μια ιστορία που γνωρίζετε πολύ καλά πείτε τη στα αγγλικά. Θυμηθείτε να σκέφτεστε στα αγγλικά καθώς λέτε την ιστορία σας. Εστιάστε στο να μιλάτε άνετα και όχι σωστά. Πείτε κάθε φράση στον εαυτό σας.

Ακόμη και αν δεν έχετε κανέναν να μιλήσετε στα αγγλικά, μπορείτε να χτίσετε την αυτοπεποίθηση σας και να βελτιωθείτε.

15. Ένα ταξίδι σε μια Αγγλόφωνη χώρα

Αφού λοιπόν έχετε εξασκηθεί και έχετε βελτιώσει αρκετά την ομιλία σας στα Αγγλικά, ένα ταξίδι σε μια Αγγλόφωνη χώρα είναι ο καλύτερος τρόπος για να τελειοποιήσετε αυτές τις ικανότητες.