7 συμβουλές για να βοηθήσετε το παιδί σας να ξεκινήσει το σχολείο για πρώτη φορά. | Study Tours

7 συμβουλές για να βοηθήσετε το παιδί σας να ξεκινήσει το σχολείο για πρώτη φορά.

πρωτη φορα σχολειο

 

Είτε πρόκειται για παιδικό σταθμό είτε για νηπιαγωγείο, αυτή η πρώτη σχολική εμπειρία μπορεί να είναι συναρπαστική αλλά και τρομακτική. Μπορεί να είναι μια μεγάλη προσαρμογή και για τους γονείς! Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση για όλους.

Μιλήστε γι 'αυτό.

Φαίνεται προφανές, αλλά δεν πρέπει ποτέ να υποτιμούμε τη δύναμη της επικοινωνίας για να καθησυχάσουμε και να ενδυναμώσουμε. Μιλήστε για το ποια θα είναι η μέρα, για το τι θα κάνετε για να προετοιμαστείτε, πώς θα φτάσει το παιδί σας στο σχολείο, τι θα κάνει και πώς θα λήξει η σχολική μέρα - καθώς και τι θα συμβεί όταν φτάσουν στο σπίτι. Να είστε πολύ θετικοί και υποστηρικτικοί.

Πηγαίνετε για ψώνια μαζί.

Αγοράστε ένα τάπερ για το μεσημεριανό γεύμα ή ένα σακίδιο, ή μερικά ρούχα ή κάποια νέα παπούτσια, έτσι ώστε να ξεκινήσει το σχολείο να φαίνεται συναρπαστικό. Θα πρέπει να τοποθετηθούν στην άκρη και να χρησιμοποιηθούν μόνο όταν ξεκινήσει το σχολείο, για να θεωρηθούν ξεχωριστά.

Ξεκινήστε τον προγραμματισμό - και δοκιμάστε - μερικά υγιεινά σνακ και γεύματα.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν έχετε ένα παιδί που είναι πολύ επιλεκτικό ή εάν προτιμάει ζεστά γεύματα ή άλλα πράγματα που δεν λειτουργούν τόσο καλά όταν συσκευάζονται για σχολείο. Δοκιμάστε μερικά φρούτα και λαχανικά, μερικά σάντουιτς (κομμένα σε διασκεδαστικά σχήματα) ή χρησιμοποιώντας πίτες αραβικές, καλαμποκιου κτλ. Ψάξτε για συνταγές. Η παρασκευή τους πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς δεν θα είναι μόνο πρακτική διασκέδασης για το σχολείο, θα σας βοηθήσει να καταλάβετε τι θα λειτουργήσει και τι όχι.

Βάλτε το παιδί σας σε ένα πρόγραμμα ύπνου που θα ακολουθεί κατα την διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό και πολλές οικογένειες το ξεκινούν πολύ αργά (ή δεν το κάνουν καθόλου). Το παιδί σας πρέπει κατά προτίμηση να κοιμάται 9 με 10 ώρες κάθε βράδυ. Επομένως, υπολογίστε τι ώρα θα χρειαστεί να σηκωθεί για το σχολείο, τι ώρα πρέπει να πέσει για ύπνο ώστε να κοιμηθεί 10 ώρες και στη συνέχεια ξεκινήστε μια ώρα πριν από αυτήν την ώρα με το να απενεργοποιήσετε τις οθόνες και να έχετε τακτικές ρουτίνες. Για παράδειγμα, εάν το παιδί σας χρειάζεται να σηκωθεί στις 7 το πρωί, πρέπει να είναι στο κρεβάτι το αργότερο στις 9 μ.μ. - πράγμα που σημαίνει ότι όλες οι οθόνες θα πρέπει να είναι εκτός λειτουργίας και οι δραστηριότητες θα πρέπει να είναι όπως το να διαβάζετε ιστορίες ή να παίζετε ήσυχα μετά τις 7:30 ή 8 μ.μ. Αρχίστε αυτό τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν ξεκινήσει το σχολείο, κατά προτίμηση δύο ή περισσότερες εβδομάδες, έτσι ώστε το παιδί σας να προσαρμοστεί στη ρουτίνα (και το κάνετε και εγώ!).

Σχεδιάστε από πριν αλλαγές στην δική σας καθημερινή ρουτίνα. 

Καθίστε και σκεφτείτε εργασίες που πρέπει να γίνουν και πότε. Ίσως θα βοηθούσε να ετοιμάσετε ρούχα για όλους τη νύχτα πριν ή να έχετε ετοιμάσει κάποια φαγητά από το σαββατοκύριακο για τις πολυάσχολες μέρες. Όσο περισσότερο προγραμματίζετε την εβδομάδα και έχετε τα πράγματα έτοιμα, τόσο πιο εύκολο θα είναι στις σχολικές ημέρες. Δεν χρειάζεται να σκεφτείτε μέσα από κάθε πιθανό σενάριο (σαν να είναι εφικτό), αλλά κάνοντας έναν σύντομο προγραμματισμό μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά.

Μην απαιτείτε πολλά από το παιδί σας (ή τον εαυτό σας).

Είναι δελεαστικό να γράφετε το παιδί σας σε πολλές δραστηριότητες, προσπαθόντας να του παρέχετε τα περισσότερα και παράλληλα να έχει ένα γεμάτο πρόγραμμα. Μην ξεχνάτε τα παιδιά χρειάζονται χρόνο ξεκούρασης και παιχνιδιου και η μετάβαση στο σχολείο μπορεί να είναι αγχωτική. Μην υπερφορτώνετε το εβδομαδιαίο σας πρόγραμμα και αφήστε ελεύθερες κάποιες ώρες για εσάς και το παιδί σας καθημερινά.

Γνωρίστε τη σχολική κοινότητα, αν μπορείτε.

Επωφεληθείτε από όλες τις συγκεντρώσεις που προσφέρει το σχολείο ή δημιουργήστε μερικές δικές σας. Εάν γνωρίζετε μερικά από τα παιδιά που το παιδί σας θα είναι μαζί στο σχολείο, δείτε αν μπορείτε να κανονίσετε μερικές μέρες παιχνιδιού ή να συναντηθείτε κάπου σε ένα τοπικό πάρκο. Με αυτό τον τρόπο το παιδί σας θα αρχίσει το σχολείο έχοντας ήδη κάποιους φίλους και θα γνωρίσετε τους γονείς του.

Εάν το παιδί σας έχει χρόνιο πρόβλημα υγείας όπως το άσθμα, καλέστε το σχολείο για να τους ενημερώσετε. 

Ακολουθώντας τα παραπάνω μπορείτε να έχετε τα πάντα έτοιμα για την πρώτη μέρα. Μην ξεχάσετε να πάρετε μια μεγάλη αναπνοή και να είστε υπερήφανοι. Αυτό είναι ένα ορόσημο που αξίζει τον εορτασμό.