Προετοιμασία για Σπουδές στην Αγγλία

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΟΥΝ ΣΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ
 
ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η ώρα της επιλογής για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο δεν είναι μια απόφαση της στιγμής. Θα πρέπει να σκεφτείτε το μέλλον σας, την καριέρα σας, την προσωπική και επαγγελματική σας επιτυχία.
«Πού μπορώ να σπουδάσω και πώς μπορώ να το κάνω; Πληρώ τις προϋποθέσεις για να εισαχθώ σε κάποιο αγγλικό πανεπιστήμιο;»
Αναμφισβήτητα η επιλογή ενός προγράμματος προετοιμασίας στη χώρα που ομιλείται η γλώσσα προσφέρει το πλεονέκτημα της συνεχής έκθεσης στη γλώσσα, με αποτέλεσμα, όχι μόνο το ακαδημαϊκό επίπεδο των σπουδαστών να βελτιώνεται, αλλά και η καθημερινή επικοινωνία να γίνεται πιο αποτελεσματική. 

Η προσαρμογή στον τρόπο ζωής, στις συνήθειες και στο περιβάλλον της χώρας σε νωρίτερο στάδιο από την έναρξη των πτυχιακών σπουδών αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες επιτυχίας σε επίπεδο σπουδών, καθώς ο σπουδαστής θα έχει ήδη εξοικειωθεί με τον καθημερινό τρόπο ζωής πριν ξεκινήσει τις σπουδές του σε πανεπιστημιακό επίπεδο, οπότε δε θα χρειαστεί να επιφορτιστεί και με αυτό το θέμα, αφήνοντας σημαντικό χρόνο να αφιερώσει στις σπουδές του και την ακαδημαϊκή επιτυχία. 

Έτσι, οι σπουδαστές που αποφασίζουν να κάνουν  προγράμματα προετοιμασίας για το πανεπιστήμιο στη χώρα όπου θα σπουδάσουν έχουν το συγκριτικό πλεονέκτημα της άμεσης ενασχόλησής τους με τις σπουδές τους καθώς θα έχουν ήδη προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον των σπουδών τους.
Όλα τα προγράμματα προετοιμασίας μπορούν να πραγματοποιηθούν είτε σε ιδιωτικά ή δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα, με πλήθος επιλογών ανάλογα τις προτιμήσεις και τα δεδομένα των σπουδαστών.

 

ΑΓΓΛΙΑ

Ίσως ο πιο δημοφιλής προορισμός για τους φοιτητές, η Αγγλία προσελκύει χιλιάδες νέους ανά τον κόσμο στα εκατοντάδες πανεπιστήμιά της.
Πανεπιστήμια με ιστορία εκατοντάδων χρόνων αλλά και νεότερα καλούνται να καλύψουν τις εκπαιδευτικές ανάγκες της ολοένα αυξανόμενης ζήτησης για πτυχία που σχετίζονται με τα επαγγέλματα του μέλλοντος, προσφέροντας πλήθος πανεπιστημιακών σπουδών και συνδυασμών επιστημονικών πεδίων, που καλύπτουν ακόμα και τον πιο απαιτητικό σπουδαστή.

Πολλοί σπουδαστές επιλέγουν τα πανεπιστήμια της Αγγλίας για να αποκτήσουν τον πρώτο τους πανεπιστημιακό τίτλο σπουδών. Με μια απόλυτα τυποποιημένη διαδικασία, οι σπουδαστές δηλώνουν πανεπιστήμια της επιλογής τους μέσω του UCAS, του κεντρικού οργανισμού για την εισαγωγή σε πανεπιστήμια και κολέγια της Αγγλίας.

Για να μπορέσει κάποιος να φοιτήσει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της Αγγλίας, εκτός της αίτησης μέσω του UCAS, χρειάζεται να πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Οι προϋποθέσεις εισαγωγής ποικίλουν ανά πανεπιστήμιο και ανά κατεύθυνση σπουδών, αλλά σε γενικές γραμμές είναι ο συνδυασμός ενός ή περισσοτέρων από τα εξής:
- Εθνικό Απολυτήριο Λυκείου
- Πανελλήνιες Εξετάσεις
- GCE A-Levels
- International Baccalaureate (IB) Diploma
- Foundation courses
- Access to Higher Education courses
- Πιστοποιητικό γνώσης αγγλικής γλώσσας (IELTS, TOEFL, Cambridge English: Advanced· Cambridge English: Proficiency)
- Συνέντευξη (όπου απαιτείται)
- Συγκεκριμένα πανεπιστήμια μπορεί να απαιτήσουν και τη δική τους «Αξιολόγηση Εισαγωγής», δηλαδή μια δοκιμασία (test) ειδικότητας

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Από το 1992, σχεδόν όλα τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα στο Ηνωμένο Βασίλειο ανήκουν σε μια και μόνο κατηγορία. Ωστόσο λόγω της διαφορετικής ιστορίας τους και των διαφορετικών μεθόδων χρηματοδότησης εξακολουθούν να υπάρχουν διαρθρωτικές διαφορές μεταξύ των ιδρυμάτων που είναι κοινώς γνωστά ως “παλαιά” Πανεπιστήμια και τα πρώην “Polytechnics” και “Colleges” που είναι γνωστά ως “νέα” Πανεπιστήμια. Τα περισσότερα Πανεπιστήμια παρέχουν τη δυνατότητα έρευνας, καθώς και ευρύ φάσμα μαθημάτων πτυχιακού και μεταπτυχιακού επιπέδου. Τα “παλαιά” Πανεπιστήμια δεν παρέχουν επαγγελματική κατάρτιση, ενώ πολλά από τα “νέα” Πανεπιστήμια παρέχουν περισσότερες δυνατότητες πρακτικών εφαρμογών.

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος παρακολούθησης, σε όλα τα επίπεδα σπουδών, είναι καθημερινά σε όλη τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους (full-time). Στους φοιτητές που εργάζονται, τα Πανεπιστήμια προσφέρουν σπουδές part-time δηλαδή μερικής παρακολούθησης με μεγαλύτερη χρονική διάρκεια σπουδών. Για τους φοιτητές που δεν μπορούν να φύγουν από τη χώρα τους υπάρχουν προγράμματα εξ’ αποστάσεως (distance learning) που προσφέρονται από αρκετά βρετανικά πανεπιστήμια και σε διαφορετικά επίπεδα σπουδών.

 

ΠΡΟΣΦΕΡΟΜΕΝΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΠΟΥΔΩΝ

Higher National Diploma – Diploma of Higher Education προσφέρονται από ένα σημαντικό αριθμό κολεγίων πανεπιστημίων και η διάρκειά τους είναι 2 χρόνια. Το Diploma of Higher Education απονέμεται σε όσους σπουδάζουν για εκπαιδευτικοί. Οι κάτοχοι αυτών των πτυχίων μπορούν να εισαχθούν στο δεύτερο χρόνο σπουδών των πανεπιστημίων με κριτήριο τους βαθμούς και την ειδικότητα.

Bachelor Degree του οποίου η φοίτηση διαρκεί 3-4 χρόνια εκτός από το ιατρικό, οδοντιατρικό, κτηνιατρικό τμήμα που η φοίτηση ολοκληρώνεται σε 5-6 χρόνια. Κάθε φοιτητής μπορεί να σπουδάσει ένα αντικείμενο ειδίκευσης Honours Degree, αλλά και δύο τομείς ειδίκευσης Joint Honours Degree ενώ σε άλλες περιπτώσεις σε τρεις ή και περισσότερες Combined Honours Degree. Υπάρχει επίσης ένα πρόγραμμα σπουδών που ονομάζεται sandwich course διάρκειας 4 χρόνων και περιλαμβάνει πρακτική άσκηση 1 χρόνου εκτός πανεπιστημίου.

 

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ

Το ακαδημαϊκό έτος στα πανεπιστήμια αρχίζει κυρίως τέλος Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου και διαρκεί ως το τέλος Ιουνίου. Διαιρείται σε 3 τρίμηνα, αλλά υπάρχει ολοένα και περισσότερο η τάση για 2 εξάμηνα.

ΔΙΑΜΟΝΗ & ΔΙΑΒΙΩΣΗ

Το κόστος ζωής διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Σε γενικές γραμμές θα μπορούσε κανείς να υπολογίσει ότι ο φοιτητής χρειάζεται 5500 - 6000 λίρες (€ 8250 - € 9000 ) ανά ακαδημαϊκό έτος. Το Λονδίνο είναι ακριβότερο από όλες τις άλλες πόλεις της Βρετανίας και απαιτείται το ποσό των 7000 - 8000 λιρών (€ 10500 - € 12000). Σε αυτά τα ποσά δεν συνυπολογίζονται τα δίδακτρα - δείτε παρακάτω. 

Όσον αφορά στη διαμονή, ο φοιτητής μπορεί να μείνει σε φοιτητικές εστίες, σε ενοικιαζόμενα δωμάτια ή διαμερίσματα. Στα πανεπιστήμια λειτουργούν γραφεία και υπηρεσίες (Accommodation Offices) για τη μέριμνα, υποστήριξη και ρύθμιση θεμάτων που αφορούν στη διαμονή των φοιτητών.

Πολλά Πανεπιστήμια εξασφαλίζουν στους φοιτητές διαμονή για το πρώτο έτος σπουδών τους στις φοιτητικές εστίες προσφέροντάς τους ταυτόχρονα άμεση πρόσβαση στις φοιτητικές υπηρεσίες-παροχές. Επίσης η Εθνική Ένωση Σπουδαστών (National Union of Students - NUS) έχει εξασφαλίσει μείωση των τιμών για λογαριασμό των μελών της. Με έκπτωση έως 50% σε βιβλία, έντυπο υλικό, τρόφιμα, ρούχα, ταξίδια και διασκέδαση η κάρτα της Εθνικής Ένωσης Σπουδαστών (NUS) μειώνει σημαντικά το κόστος διαβίωσης.

 

ΙΑΤΡΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ

Οι Έλληνες φοιτητές ως μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν πλήρη ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη σε όλη τη διάρκεια των σπουδών τους. Επίσης όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα έχουν εξοπλισμένα κέντρα υγείας και εξειδικευμένο προσωπικό που παρέχουν επίσης πληροφορίες που αφορούν σε θέματα υγείας.

Ο Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. είναι ο αρμόδιος Οργανισμός για την αναγνώριση των τίτλων σπουδών της αλλοδαπής Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής κατεύθυνσης και τη παροχή πληροφοριών σχετικά με σπουδές Aνώτατης Eκπαίδευσης στην αλλοδαπή και στην ημεδαπή. Ο Οργανισμός ιδρύθηκε με το N.3328/01-04-2005 (Α’ 80) -όπως τροποποιήθηκε με το Ν.3369/2005 (ΦΕΚ Α΄ 171/6-7-2005) και το Ν.3467/2006 (ΦΕΚ 128/Α/2006) ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.), εδρεύει στην Αθήνα, διατηρεί παράρτημα στη Θεσσαλονίκη και εποπτεύεται από τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Ο Οργανισμός στις διεθνείς του σχέσεις χρησιμοποιεί την επωνυμία «Hellenic National Academic Recognition and Information Center» (Hellenic N.A.R.I.C.).

Λίστα αναγνωρισμένων ιδρυμάτων από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. (ανοίγει σε νέα σελίδα)

Λιστά αναγνωρισμένων πτυχίων στη Μεγάλη Βρετανία (ανοίγει σε νέα σελίδα - σελίδα στα αγγλικά)

Τι είναι το Direct Entry

Απευθείας εισαγωγή στα βρετανικά πανεπιστήμια μέσω του συστήματος UCAS για όσους υποψηφίους πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτουν τα πανεπιστήμια στα οποία επιθυμούν να σπουδάσουν.

Οι υποψήφιοι απαιτείται να έχουν ως βασικό προσόν τον βαθμό του Απολυτηρίου Λυκείου –με Πανελλαδικές Εξετάσεις ή χωρίς–, ή αντίστοιχο, οπότε δεν χρειάζεται να μπουν σε διαδικασία προετοιμασίας Foundation Course ή σε ανάλογο προπαρασκευαστικό πρόγραμμα σπουδών.

Επίσης, χρειάζεται να έχουν ήδη την απαιτούμενη πιστοποίηση της αγγλικής γλώσσας, η οποία συνήθως είναι IELTS, TOEFL, Cambridge English: Advanced και Cambridge English: Proficiency, με τη βαθμολογία που απαιτείται από το εκάστοτε πανεπιστήμιο. Η πιστοποίηση της αγγλικής γλώσσας πρέπει να έχει ληφθεί τα 2 τελευταία χρόνια πριν από την αίτηση για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

 

ΑΙΤΗΣΗ UCAS

Βήμα 1 – Επιλογή προγραμμάτων σπουδών

Το γραφείο μας παρέχει ουσιαστικές συμβουλευτικές υπηρεσίες για να μπορέσουμε μαζί να επιλέξουμε το κατάλληλο πρόγραμμα σπουδών για εσάς. - Υπάρχουν πάνω από 35.000 προγράμματα σπουδών σε περισσότερα από 300 πανεπιστήμια και κολέγια για να επιλέξετε.
Μόλις βρούμε προγράμματα σπουδών που σας αρέσουν, επικοινωνούμε απευθείας με το πανεπιστήμιο ή το κολέγιο για να σας ενημερώσουμε τις ελάχιστες προϋποθέσεις εισαγωγής και το απαιτούμενο επίπεδο γνώσης της αγγλικής γλώσσας για τα προγράμματα σπουδών που σας ενδιαφέρουν.
Η πολύχρονη εμπειρία μας που μετράει ήδη πάνω από 50 χρόνια, είναι ουσιαστική για την άμεση και ουσιαστική βοήθεια στο κομμάτι της επικοινωνίας με τα βρετανικά πανεπιστήμια, καθώς το όνομα του StudyTours αποτελεί για τα βρετανικά πανεπσιτήμια συνώνυμο της μοναδικής ποιότητας στην παροχή υπηρεσιών στον τομέα των σπουδών.
 

Βήμα 2 – Αίτηση

• Ως εξειδικευμένοι σύμβουλοι σπουδών, αναλαμβάνουμε να κάνουμε την αίτηση UCAS για εσάς, για έως και πέντε ξεχωριστά προγράμματα σπουδών. Μπορεί να είναι ένα πρόγραμμα σπουδών σε πέντε διαφορετικά πανεπιστήμια ή πέντε διαφορετικά προγράμματα σπουδών στο ίδιο πανεπιστήμιο. Καλό θα είναι η αίτηση να περιλαμβάνει προγράμματα σπουδών με διαφορετικές προϋποθέσεις εισαγωγής, ώστε να έχετε επιλογές εάν οι βαθμοί σας είναι καλύτεροι από όσο περιμένατε ή όχι και τόσο καλοί.
 
Μαζί με την αίτηση θα πρέπει να υποβάλετε και μια αυτοπεριγραφική έκθεση (Personal Statement). Στο κείμενο αυτό θα έχετε τη δυνατότητα να εξηγήσετε στα πανεπιστήμια και στα κολέγια γιατί επιλέξατε το συγκεκριμένο αντικείμενο και γιατί θα ήσασταν καλός σπουδαστής. Για να συνταχθεί σωστά η αυτοπεριγραφική έκθεση χρειάζεται χρόνος, γι' αυτό σας συμβουλεύουμε να ξεκινήσουμε την προετοιμασία νωρίς. Επίσης, αναλαμβάνουμε την πλήρη και επαγγελματική καθοδήγηση κατά τη συγγρραφή του Personal Statement, ώστε να μπορέσετε να εκφράσετε τα προσόντα και τα πλεονεκτήματά σας με αποτελεσματικότητα και σαφήνεια. Το Personal Statement αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία της αίτησης UCAS, γι' αυτό η καθοδήγηση που προσφέρουμε είναι ουσιαστική για να σας βοηθήσει στη συγγραφή του.
 
Το τελευταίο μέρος της αίτησης είναι η συστατική επιστολή. Συχνά τη δίνει κάποιος καθηγητής από το σχολείο σας ή, αν έχετε αποφοιτήσει παλαιότερα, ένα ανεξάρτητο πρόσωπο, όπως, π.χ., ένας παλιός σας καθηγητής ή εργοδότης.
 
Τα προγράμματα σπουδών έχουν διαφορετικές προθεσμίες υποβολής αιτήσεων – θα σας ενημερώσουμε για το εκάστοτε πρόγραμμα σπουδών που έχετε επιλέξει ποιες προθεσμίες ισχύουν στην περίπτωσή σας:
 
- 15 Οκτωβρίου – για τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Κέμπριτζ, και για όλα τα προγράμματα σπουδών ιατρικής, οδοντιατρικής ή κτηνιατρικής
- 15 Ιανουαρίου – για τα περισσότερα προγράμματα σπουδών
- 24 Μαρτίου – για ορισμένα προγράμματα σπουδών καλών τεχνών και σχεδίασης
- 30 Ιουνίου 2016 – οι αιτήσεις που θα ληφθούν μετά από αυτή την ημερομηνία θα περάσουν στη διαδικασία εκκαθάρισης (Clearing)
 
Αφού υποβάλουμε την αίτηση, παρακολουθούμε την πορεία της μέσα από την online εφαρμογή του UCAS, Track (Παρακολούθηση πορείας). Μέσα από το Track μπορείτε να δείτε τις απαντήσεις των πανεπιστημίων και των κολεγίων. Αν δεν λάβετε καμία προσφορά, ή αν απορρίψετε τις προσφορές που θα λάβετε, ενδέχεται να μπορείτε να κάνετε αίτηση για ένα συμπληρωματικό πρόγραμμα σπουδών, μέσω της διαδικασίας που ονομάζεται Extra (Συμπληρωματικά). Μέσω της διαδικασίας Extra, που διαρκεί από το τέλος Φεβρουαρίου μέχρι τις αρχές Ιουλίου κάθε χρόνο, μπορείτε να κάνετε αίτηση για προγράμματα σπουδών που έχουν ακόμα κενές
θέσεις.
 
Μόλις τα πανεπιστήμια και τα κολέγια λάβουν την αίτησή σας και την αξιολογήσουν, θα πάρουν μία απόφαση. Αν σας κάνουν προσφορά, μπορεί να είναι υπό όρους (Conditional Offer) ή άνευ όρων (Unconditional Offer). Άνευ όρων σημαίνει ότι ο αιτών πληροί ήδη όλες τις ακαδημαϊκές προϋποθέσεις εισαγωγής στο πανεπιστήμιο ή στο κολέγιο. Υπό όρους σημαίνει ότι η προσφορά έχει ορισμένες προϋποθέσεις, π.χ, ο αιτών πρέπει να επιτύχει ορισμένη βαθμολογία σε εξετάσεις.
 
Βασική πηγή πληροφοριών: UCAS
 

 

Το προσωπικό του StudyTours προσφέρει ουσιαστικές συμβουλευτικές υπηρεσίες και καθοδήγηση σχετικά με τις πανεπιστημιακές σπουδές στη Μεγάλη Βρετανία, και το όνομα StudyTours και η πολύχρονη πείρα της εταιρείας μας εγγυώνται μια σίγουρη θέση σε πανεπιστήμια ή κολλέγια της Μεγάλης Βρετανίας.*
Για την αναλυτική λίστα των πανεπιστημίων, των ειδικοτήτων, τμήματα σπουδών καθώς και σημαντικές άλλες πληροφορίες για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στη Μεγάλη Βρετανία, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις.

ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ


Foundation Courses - International Incorporated Masters

Leicester International Pathway College (LIPC), Leicester

18+
από € 4100.00
Σχολείο:  To LIPC βρίσκεται στην καρδιά των εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου του De Montfort.
Τοποθεσία:  Το Leicester είναι 10η μεγαλύτερη πόλη στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο κέντρο της Αγγλίας
Μαθήματα:  Προγράμματα προετοιμασίας μεταπτυχιακών σπουδών.
Διαμονή/Διατροφή:  Διαμονή σε φοιτητικές εστίες, διαμέρισμα ή σπίτι. Ιδιωτικό ή κοινόχρηστο μπάνιο/τουαλέτα. Χωρίς διατροφή.
Ψυχαγωγία:  Ελεύθερο πρόγραμμα περιηγήσεων και ψυχαγωγίας.