10 τρόποι για να χτίσετε σχέσεις εμπιστοσύνης με τους μαθητές σας | Study Tours

10 τρόποι για να χτίσετε σχέσεις εμπιστοσύνης με τους μαθητές σας

εμπιστοσυνη με τους μαθητεσ

1. Μιλήστε στα παιδία για θέματα που δεν σχετίζονται με το σχολείο. Ρωτήστε για την τοπική έκθεση, πώς είναι η πίτσα στο νέο εστιατόριο της πόλης ή συζητήστε ακόμη και ποιο είναι το καλύτερο κινητό αυτή τη στιγμή.

2. Αφήστε τα παιδιά να σας διδάξουν για τα ενδιαφέροντά τους. Το να αφήνετε τα παιδιά να διδάσκουν τον δάσκαλό τους μπορεί να είναι πολύ ενδυναμωτικό γι’ αυτά. Ανακαλύψτε τι εξειδικευμένες γνώσεις έχει ο κάθε μαθητής και αφήστε τον να σας διδάξει.

3. Θυμηθείτε πράγματα για τη ζωή τους. Κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος, μια δραστηριότητας, συζήτησης ή απλώς μιας αλληλεπίδρασης στην αίθουσα, αναφέρετε κάτι που θυμάστε σχετικά με τον μαθητή. Για παράδειγμα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, ρωτήστε τους πώς η ομάδα τους τα πήγε στον αγώνα που είχε το Σαββατοκύριακο. Αυτές οι μικρές χειρονομίες υπενθυμίζουν στα παιδιά ότι τα γνωρίζετε και νοιάζεστε πραγματικά γι’ αυτά.

4. Μοιραστείτε τη ζωή σας. Αυτός είναι ένας από τους ισχυρότερους τρόπους δημιουργίας συνδέσεων από νωρίς. Δώστε πληροφορίες για την οικογένειά σας, τα κατοικίδια ζώα, τις διακοπές σας και τις δραστηριότητες που κάνετε έξω από το σχολείο. Αυτό βοηθά πραγματικά τα παιδιά να σας δουν ως ένα πραγματικό πρόσωπο. Είναι σημαντικό να διατηρήσετε φυσικά τα όρια, μπορεί και πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία.

5. Να συμμετέχετε σε δραστηριότητες μαζί τους. Εάν είστε μετά το σχολείο και δείτε παιδιά που παίζουν μπάσκετ, τρέξτε και ρίξτε μερικά σουτ. Είναι ωραία ακόμη και αν δεν είστε αστέρι στο μπάσκετ. Τα παιδιά δεν νοιάζονται γι’ αυτό. Αντ’ αυτού, θα αγαπήσουν ότι μπήκατε μέσα στο παιχνίδι. Ίσως μπορούν ακόμη και να σας δώσουν συμβουλές για το παιχνίδι. Σημειώστε ότι δεν χρειάζεται να παραμείνετε όλη την ώρα απλά να σταματήσετε και να δείξετε ότι ενδιαφέρεστε, αυτό θα συμβάλει στην ενίσχυση των σχέσεων με την πάροδο του χρόνου.

6. Πείτε ξεκαρδιστικά περιστατικά. Η ανταλλαγή αστείων/ντροπιαστικών ιστοριών σας βοηθά να δείξετε την ευαισθησία σας μπροστά από τους μαθητές σας. Δείχνει ότι είστε ένας πραγματικός άνθρωπος. Αυτές οι ιστορίες της πραγματικής ζωής είναι τέλειο να αναφερθούν όταν θέλετε να τραβήξετε την προσοχή των παιδιών ή να κατευνάσετε την φασαρία που μπορεί να υπάρχει στην αίθουσα.

7. Μοιραστείτε εμπνευσμένες ιστορίες από τη ζωή σας. Μοιραστείτε επιτυχίες που είχατε καταφέρει όταν ήσασταν και εσείς παιδία. Στόχους που θέλατε, προσπαθήσατε και τελικά καταφέρατε να τους πετύχετε. Αυτές οι ιστορίες βοηθούν τα παιδιά να σας βλέπουν ως ένα πραγματικό πρόσωπο, αλλά τους υπενθυμίζουν επίσης ότι και αυτοί μπορούν να επιτύχουν τους στόχους και τα όνειρά τους.

8. Κάντε τρελά πράγματα. Μην φοβάστε να κάνετε κάτι διαφορετικό στην τάξη για να τραβήξετε την προσοχή των παιδιών! Σταθείτε σε μια καρέκλα δίνοντας σημαντικές οδηγίες, τραγουδήστε ένα τραγούδι για ένα μάθημα. Είναι σημαντικό γιατί αυτές οι εμπειρίες μένουν στην μνήμη των παιδιών. Να είστε προσεκτικοί και βέβαιοι πως δεν το παρακάνετε. Ξεκινήστε με μικρές ενέργειες που σίγουρα δεν θα σας εκθέσουν.

9. Χρησιμοποιήστε τα ενδιαφέροντά των μαθητών συσχετίζοντας τα με το μάθημα. Μερικές φορές αυτό θα απαιτεί λίγο προγραμματισμό, αλλά μπορεί να έχει πολύ καλό αποτέλεσμα! Για παράδειγμα εάν μελετάτε ποσοστά στα μαθηματικά, μιλήστε για τα ποσοστά βολών που κάνει κάποιος παίχτης σε μια ομάδα μπάσκετ. Εάν μαθαίνετε για την ενέργεια στην φυσική, συζητήστε την ενέργεια που καταναλώνει ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο. Υπάρχουν τόσες πολλές επιλογές για τέτοιους συσχετισμούς καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

10. Ζητήστε συγγνώμη όταν κάνετε λάθη. Το να κάνετε λάθη δεν σας κάνει κακό δάσκαλο. Συμβαίνει σε όλους - ακόμα και στους καλύτερους και πιο έμπειρους εκπαιδευτικούς.  Για οποιονδήποτε λόγο, μερικές φορές στους ενήλικες δεν αρέσει να παραδέχονται τα λάθη τους. Αλλάξτε αυτήν την νοοτροπία. Το να ζητάτε συγνώμη είναι μια συνήθεια που εάν την αποκτήσετε θα δημιουργήσετε βαθιές σχέσεις εμπιστοσύνης με τους μαθητές σας.